Diablo 2: Resurrected - legenda se vrací

Kultovní, nenapodobitelný, nejlepší z celé herní série. Na původní Diablo II nikdo superlativy nešetří a každému pořádnému fanouškovi se už při prvních tónech úvodní znělky legendy akčních RPG ježí chloupky na rukou.

Nemusíš se stydět, že sis ji právě vybavil, tím trpíme všichni :)

A právě tohodle jsou si vývojáři vědomi. Už letos má totiž vyjít remaster zmíněného herního klenotu a měl by obsahovat přesně to, co jsme na původním dílu z roku 2000 tolik milovali (i nenáviděli).

Co teda můžeme od Diablo 2: Resurrected čekat?

Jak jsme již zmínili, Diablo II: Resurrected je remaster nikoliv remake původní PC hry, což je zcela zásadní informace. Jako takový bude totiž obsahovat všechny akty a postavy z původní hry a datadisku Lord of Destruction (Joo!), takže znovu postupně (sám nebo s celou bandou dalších hráčů) projdeš kompletním dobrodružstvím ve snaze zbavit svět Baala a jeho démonických posluhovačů jednou pro vždy. K tomu ti jako obvykle bude pomáhat levlování postavy a s ním spojené skilly, které opět budeš moct rozložit do více či méně logických buildů (Nojo, klasické problémy, jestli Amazonku s lukem nebo kopím a jestli Sorcku ohnivou, ledovou nebo ovládající blesky opět prostoupí tvým životem). Není to super?!

Vicarious Visions, kteří mají staronové Diablíčko na starosti se díky ponechání veškerého obsahu původní hry mohli plně zaměřit na nový grafický kabátec téhle kultovky a jeho lepší zpracování ti nabídne parádní herní zážitek a krom jiného i mnohem lepší dojem z animací, o který v původní dvojce není nouze. Připrav se na lepší herní logiku, 3D vykreslování a řadu dalších vizuálních efektů; a to vše naservírované pěkně ve 4K.

Diablo 2: Resurrected

Možnost zahrát si nové Diablo s předstihem a dřív než ostatní díky zkušební alfa verzi, sice už nenávratně prosvištěla kolem, ale na druhou stranu to není až taková tragédie. Jak jsme už řekli, příběhová linie je s původním Diablem naprosto totožná, a ačkoliv autoři bojovali s nutkáním něco přidat (nebo naopak ubrat), nestalo se tak. V tomhle případě ti tak bude naprosto stačit oprášit původní dvojku na PC a zaměřit se na místa, kde to v tvé hře možná trošku skřípe. Za nás to v tomhle ohledu jednoznačně vyhrává Act III a Ancíci (k sakru).

Jestli jsi zarytej konzolista, ale přesto bys chtěl okusit svět diablovek, zkus třeba Diablo 3, který je skvělou hrou na PS4, i na Xbox One.

Bude umět Diablo 2: Resurrected česky?

Bohužel. Tím, že vývojáři ponechali prvotní hru prakticky beze změn, zůstal taky původní jazyk hry, tedy angličtina. Na druhou stranu, s nezměněným obsahem zůstává zachována i kompatibilita s hráčskými módy, takže aspoň vyznavači počítačů si v tomhle ohledu můžou výskat. Je totiž víc než jisté, že češtinu do počítačových verzí hry brzy někdo pustí do světa. Majitelé konzolí oproti tomu ostrouhají lusku, protože na nich nejsou módy třetích stran podporovány. Navíc naděje na přidání české lokalizace všeobecně moc růžové nejsou, protože Blizzard Entertainment standartně češtinu do svých her nezařazuje.

Ačkoliv to teď může vypadat, že se jen původní diablovka oprášila z popela, zabalila do lepší grafiky a nazvala jinak, není to tak docela pravda. Na některé vychytávky přeci jen došlo a ty se můžeš těšit například na sdílenou truhlu pro všechny své postavy, čímž konečně odpadnou obavy z toho, že ti tvůj set, runy, atd. někdo vyčóruje při přehozu mezi postavami. Další skvělou zprávou pro všechny hráče je automatický sběr peněz. Pokud máš ale radši klikání za účelem totálního odrovnání ukazováku, není problém, tahle funkce se dá pohodlně vypnout. Obrovskou výhodou pak bude možnost přenesení postupu (tzv. cross-progression), a to bez ohledu na vybranou podporovanou platformu. Navíc, co se toho týče, nabídka Blizzardu je skutečně široká. Diablo II: Resurrected bere útokem prakticky všechno a míří na PC i konzole PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S a Nintendo Switch.

Diablo 2: Resurrected

Předpoklad je takový, že se u Diabla remaster původní hry povede podobně jako se zdařil u Crashe nebo freestylisty Tonyho Hawkse, jejichž remastrování má Vicarious Visions taky na svědomí. Ono totiž ruku na srdce, Blizzard by se měl vážně hodně snažit. Po tom kopanci, který ne tak dávno uštědřil všem svým fanouškům v podobě nepovedenýho WarCraftu 3, by si Blizzard dalším přešlapem akorát tak podkopl židli pod oprátkou zklamání.

Další info k týhle herní lahůdce najdeš na oficiálních stránkách hry, ale pokud to máš tak, jako většina fanoušků diablovek, není třeba dalších slov. Konečně, jak to celý nakonec dopadne, se uvidí už hodně brzy. Diablo II: Resurrected vychází 23. září a trailery zatím vypadají hodně libově.