FIFA 21 aneb EURO 2021 jinak...

Jména kluků z repre i barvy národního týmu jsou jasné, o výsledcích Mistrovství Evropy ve fotbale rozhodnou nadcházející dny. Jestli ale s výběrem hráčů nejsi spokojen, jestli fandíš týmu v jiných, než zrovna českých barvách anebo pokud to se šancema na vítězství svého favorita z jakéhokoliv důvodu nevidíš příliš růžově, rozehraj svý vlastní EURO s modlou pařmenského fotbalového světa FIFA 21.  

Nejnovější a v pořadí již osmadvacátý díl herní série potěší majitele počítačových sestav, Nintendo Switch, Playstation konzolí i Xbox One. Co do herních zážitků se pak v jisté výhodě ocitají majitelé strojů vyšší generace, kdy konkrétně pařmeni žhavící hry na PlayStation 5 mají možnost naplno využít potenciál ovladače PS5 DualSense wireless controller.

Herní extáze díky ovladači

Pokud sis někdy říkal, jaký to asi je zažít tu chvíli, kdy máš míč, míjíš jednoho protihráče za druhým a neomylně přitom míříš na soupeřovu bránu, tak si buď jistej, že s DualSense ucítíš každý kontakt s míčem. Přihrávky v PS5 FIFA 21 vždy příjemně drcnou a když konečně zaskóruješ, skandování fanoušků doslova rozvibruje každou buňku tvého těla v naprosté euforii.  

Tvé ruce budou jejich nohama a únavu jejich nohou pocítíš díky umu vývojářů v páčkách svého ovladače. Ten jako kdyby při pohybu se znaveným hráčem najednou nereagoval tak dobře; jako kdyby lehkost ovladatelnosti, která je pro DualSense téměř synonymem, najednou zmizela s vyprchanou energií hráče po dlouhém sprintu. Hráči si prostě musí chvíli vorazit a teprve, až když si trošičku odfrknou a naberou síly k dalšímu běhu, zmírní se i odpor, který ti DualSence bude v případě únavy tvých svěřenců klást. Ovládání každého hráče je navíc pocitově vždy trochu jiné. Každý hráč je v danou chvíli přirozeně jinak unavený, takže ovladač bude neustále měnit i to, jak snadno nebo obtížně se ti bude hráč ovládat.

FIFA 21

FIFA 21 - působivý posun vpřed

Pokud jde o prostředí fotbalového matche a celkový dojem, pak i tady se FIFA 21 oproti předešlým dílům posunula vpřed. Autoři zapracovali na přirozenosti, aby svým fanouškům mohli nabídnout co možná nejlepší herní zážitek, takže v nejnovějším pokračování téhle legendy sportovních her není nouze o dresy vlnící se ve větru, neskrývané nadšení v hledišti, kde fanoušci konečně vypadají jako živé bytosti a ženy vypadají jako ženy. Upocení hoši mají navíc tak propracovanou mimiku, že by jim snad jeden i věřil ty emoce.

V tomto ohledu se navíc můžeš těšit na detailní zpracování nejslavnějších hráčů současnosti a krom hvězd nynějšího fotbalového nebe můžeš do svého týmu zařadit i historické ikony fotbalu. Co do volby místa utkání jednotlivých zápasů nabízí FIFA 21 vše přes fočuš na ulici až po nejznámější fotbalové stadiony, k nimž se váže fakt parádní úvodní filmeček, který ovšem po několika hrách může začít nudit.

A aby těch novinek a vychytávek nebylo málo, autoři zapracovali i na taktických manévrech fotbalistů, kteří tě překvapí působivými kličkami v soubojích jeden na jednoho, s čím souvisí i to, že FIFA 21 je oproti předchozím ročníkům výrazně útočnější a jaksi arkádovější pokud jde o pohyb na trávníku. Mrkni se na oficiální trailer týhle hry, která je sice už téměř rok stará, ale i tak nabízí to nejlepší, co se dá z nabídky Playstation her s fotbalovou tématikou vytěžit.

Můžeš namítnout, že všechno tohle je vážně hezký, ale že to zase oproti předešlému dílu zase až tak velký posun není. Jasně, pokud jsi skalní fanda herní série FIFA, tak asi spíš pro jednou sáhni po něčem jiném. Zkus se v tomhle vedru ochladit třeba u PS4 NHL 21 a nandej to všem žabařům, co měli tu odvahu vlézt v bruslích na led :D Na druhou stranu, pokud jsi fanoušek fotbalu, ale z nějakýho důvodu jsi třeba u FIFY vynechal poslední dvě sezóny, je víc než pravděpodobné, že na tebe její poslední díl udělá vážně dojem.

FIFA 21 coby příčina "nehody"

Emoce vyšponované na maximum prostě k fotbalu patří a je přitom jedno, jestli řveš u televizních přenosů nebo u her. V obou případech se tu a tam stane, že přijdeš o hlas nebo nějakým nedopatřením třeba o ovladač ;) Pokud už na něco takovýho dojde, prašule by rozhodně neměly stát mezi tebou a pořízením herního vybavení. Omrkni naši nabídku použitého zboží a dovybav svůj herní tým ještě dnes třeba právě PS4 Sony DualShock ovladačem.

Závěrem se hodí vyzdvihnout, že FIFA 21 potěší nejednoho pasivně aktivního fotbalistu českými titulky a díky tomu, že už je nějakou dobu na trhu taky příjemnou cenou. Samozřejmostí je pak možnost multiplayeru, takže pokud zrovna nechceš s kámošema čučet na fotbal v televizi nebo někde mimo, můžete se v honbě za zlatem pustit po vlastní ose u FIFA 21, královny sportovních her.