American Truck Simulator

Jestli tě to jednou v práci pořádně nakrkne, pověsíš svůj dosavadní džob na hřebíček a staneš se řidičem kamionu, bude to asi něco docela jiného než všechno, cos zatím dělal. Jako když po celé řadě odehraných stříleček, skákaček a adventur poprvý sáhneš po simulátorech. Mrazivá vibrující nejistota, odhodlání a touha zkusit něco nového. Zažij ono nezaměnitelné vzrušení, když prvně pohladíš volant, nasaj vůni asfaltu a nafty a brázdi za volantem svého trucku otevřené liduprázdné pláně, přesně takové, jako vídáš ve filmech.

American Truck Simulator - jeden ze splněných amerických snů

U téhle parádní truckové nálože z dílny českého vývojářského studia SCS Software jemně sešlápneš pedál a během chvíle prosvištíš dechberoucím americkým prostředím s městy jako Los Angeles nebo San Francisco. American Truck Simulator navázal na úspěch předešlého dílu Euro Truck Simulator 2 a přesto, že vyšel už v roce 2016, patří stále ke špičkám herních simulátorů.

Mezi fanoušky se sice už po jeho vydání objevila kritika týkající se malého počtu map a nabídky samotných náklaďáků, ale nedostatek obsahu byl asi jedinou vadou na kráse jinak velice povedeného simulátoru tahačů.

American Truck Simulator

American Truck Simulator je nicméně i s odstupem času spíš než pro občasného hráče vhodnou volbou pro skalní fanoušky klasických ikon amerických silnic. Pokud s touhle sérií nemáš žádné zkušenosti a chceš si dokonale vychutnat život za volantem, zkus sáhnout raději po Euro Truck Simulator 2 Legendární edice, která ti nabízí hned několik plných verzí PC her v jednom titulu a která do počtu lokací i vymazlených úprav vozů nemá konkurenci. Takže pokud zrovna nejsi zapálený kamioňák prahnoucí po každém neprobádaném kusu země, zkus dřív, než přeskočíš za velkou louži, raději nějakou dobu brázdit silnice Evropy.

American Truck Simulatoru nešlape na čemkoliv

Další nepříjemností, se kterou se u American Truck Simulatoru ale setká jen užší spektrum hráčů, je fakt, že tahle gamesa je čistě počítačovou hrou. Majitelé konzolí nicméně mohou sáhnout po alternativě v podobě hry na PS4 nazvané On The Road Truck Simulator nebo po hře na Xbox One nesoucí název Truck Driver.

Na druhou stranu, kdybychom měli vyzdvihnout, co se tvůrcům z SCS Software podařilo a na co se v rámci tohodle simulátoru na PC můžeš těšit, tak je to jednoznačně dokonale vykreslené prostředí Nevady a Kalifornie.

Nevada v tobě se svými nekonečnými pouštěmi, kaktusy, skálami i chomáčky trávy, které se hnané větrem tu a tam převalí přes cestu, dokáže vzbudit pocit totální izolace od světa a ten poleví teprve ve chvíli, kdy se na obzoru objeví neonová záře města hazardu. Kalifornie potom v ostrém kontrastu s předešlou lokací nabídne úplně něco jiného. Najdeš tady přímořské oblasti i husté lesy na severu s proklatě úzkými cestami, stejně jako úžasný Golden Gate Bridge, přes který si to budeš valit v honbě za splněním zakázky.

Na zážitek z toho jednoduše nezapomeneš až do konce života (nebo alespoň do doby, než na něm pofrčíš v reálu).

American Truck Simulator

Závěrem

American Truck Simulator je povedená PC hra, která tě na dlouhé hodiny zabaví budováním vlastního dopravního impéria, a to bez jakýchkoliv zádrhelů v hratelnosti nebo v technickém zpracování. Jestli si takovou jízdu s plně naloženým tahačem ale neumíš představit nebo pokud si nejsi úplně jistej, zda se u kompu neukoušeš nudou, mrkni pro jistotu třeba na tohle gameplay video, které asi právě pro tyhle účely (mimo jiné) SCS Software pustilo do světa.

No a pokud nakonec přeci jen zjistíš, že simulátory (nebo aspoň tenhle) nebudou pro tebe tím pravým ořechovým, omrkni nabídku našich her na PC, kde kromě již zmíněné kategorie simulátorů najdeš všechno od dětských her až po ty závodní, které jsou přeci jen Amerian Truck Simulatoru trochu bližší než třeba kostičkový svět Minecraftu, o kterém si pro změnu můžeš přečíst v našem dalším článku.