FIFA 23

Fotbalová FIFA 22, která u fanoušků i recenzentů zaznamenala skutečný úspěch se pozvolna chýlí ke konci a milovníci sportovních her už netrpělivě vyhlížejí rudě zakroužkované zářijové datum ve svých kalendářích. Na posledního září je totiž naplánované vydání netrpělivě (a jistě i s obavami) očekávané fotbalové legendy her na PS5. Co všechno snad můžeme od nejnovější FIFY čekat, omrkneme v dnešním článku.

FIFA 23 - Zdroj: ea.com

FIFA 23 – Jistota i nejistota každý rok

FIFA patří mezi stálice herního sportovního světa. K jejímu vydání se každoročně upínají zraky méně i více zapálených hráčů, aby tak FIFA znovu a znovu potvrzovala svůj post krále posečených trávníků konzolových hřišť. Pokud jde o již zmíněnou FIFU 22, musíme uznale pokývat hlavou, to se fakt povedlo. Jestliže ale máme na základě doposud dostupných informací hodnotit třiadvacáté pokračování slavné herní série, trošku se nám křiví obličej a hryžeme si nehty.

A nejde přitom jenom o fakt, že FIFA 23 je téměř jistě posledním titulem nesoucí slavné jméno (protože EA a FIFA se dost ošklivě rozkmotřili ohledně poskytnutí dalších práv na vydávání fotbalu pod oficiální hlavičkou mezinárodní federace), díky čemuž budeme od roku 2023 vídat fotbalovou legendu pod označením nově založené série EA Sports FC. Hlavním středobodem obav veškerého pařmenstva je spíš to, jestli tahle poslední FIFA vážně stojí za to nebo spíš stojí za ho.

FIFA 23 - Zdroj: ea.com

FIFA 23 – To staré bylo dobré, ale co je nové

Předešlá FIFA přinesla celou řadu vychytávek, o kterých si mimo jiné můžeš přečíst i v tomhle článku na našem herním blogu. Všichni nadšení nositelé herních kopaček se teď tedy celkem logicky ptají, jestli nejnovější FIFA dokáže překročit svůj vlastní stín. Na základě informací, které máme v tuto chvíli o FIFA 23 k dispozici, ale spíš usuzujeme, že nejnovější FIFA v tomto směru zase až tak daleko famózní hře FIFA 22 neutekla.

O tom, že se FIFA 23 od předešlého dílu zase až tak moc lišit nebude, ostatně do jisté míry vypovídá i první gameplay trailer očekávané hry, viz níže. Vývojáři se spíš než na nějaké velkolepé herní vychytávky zaměřili na vylepšení současné hratelnosti, která je (stejně jako u FIFA 22) podporovaná systémem HyperMotion 2, což ocení zejména ti hráči, kteří ve svých dlaních pevně svírají ovladače DualSense.

Jako vždycky se můžeme těšit na super fotogenického frajera na obalu. Ve FIFA 23 se role sexouše v modravém dresu už potřetí v historii zhostí francouzská hvězda Kylian Mbappé, a aby mohlo při pohledu na na přebal nové FIFY zaplesat srdce i pánského osazenstva, bude po boku slavného fotbalového útočníka poprvé v historii herních fotbalových klání stát taky žena. Řeč je o charismatické australské útočnici FC Chelsea Sam Kerr.

Když už je řeč o zastoupení žen v legendární sportovní hře, není náhodou, že v rámci FIFA 23 se vůbec poprvé objeví možnost zahrát si na dvou mistrovstvích světa. Krom mužské klasiky v Kataru se nabízí také ženská alternativa v Austrálii a na Novém Zélandu. A aby těch sportovkyň náhodou nebylo málo, FIFA 23 představí nově také dvě ženské ligy – anglickou a francouzskou.

Co do dalších změn oproti dvaadvacítce nabídne FIFA 23 (tak trochu už tradičně a jaksi nezáživně) vizuální změnu tabulek a přehledů. Údajnými „převratnými“ změnami prošel i kariérní mód a trestné kopy, ve kterých by měla být možnost volby přesnější trajektorii balónu, přičemž samotná realizace střely by měla být přirozenější. Autoři hry se také honosí tím, že se zaměřili  na střely z první a riskantnější „power shoty“, u nichž se klade větší důraz na přesnost, nicméně my jsme v tomto směru poněkud skeptičtí. Skeptický pohled na věc nás bohužel nepouští ani v případě další poodhalené záležitosti a tou je kariérní mód. Ten sice údajně přináší oproti FIFA 22 další vychytávky, ale žádný velký boom se nejspíš konat nebude.  

FIFA 23FIFA 23 -  Zdroj: media.contentapi.ea.com

FIFA 23 – Na čem to sviští

Už jsme prozradili, že FIFA 23 šlape na herní konzoli PS5 a rovnou dodáme, že nejnovější díl fotbalové nálože podporuje i cross-play hraní (i když pouze v rámci stejné generace platforem). Díky tomu proti sobě na trávník můžou nastoupit hráči z manšaftu hráčů PS5, Xbox Series X/S a těch, kdo brázdí vody her na PC. Pravověrní fanoušci PlayStation 4 mohou poměřit své síly s majiteli konzole Xbox One a zkrátka nepřijdou ani hráči Nintenda Switch. Těm vývojáři k poslednímu září za sníženou cenu 40 dolarů nabídnou herní titul FIFA 23 Legacy Edition, který je ale vzhledem k osekanosti hratelnosti defacto na úrovni předešlé hry.

O klasickém multiplayeru autoři hry zatím neposkytli žádné konkrétní informace, ale lze očekávat, že se opět dočkáme fantasy ligy FIFA Ultimate Team (což se tak či onak uvidí už velmi brzy, haahaa).

FIFA 23 – Finální verdikt

V závěru se sluší ještě říct, že FIFA 23 (ostatně jako zatím vždycky) vyjde v několika různých verzích, přičemž vedle základní old-gen a next-gen varianty si budeme moct připlatit taky za Ultimate Edition. Fotbalová odysea pravděpodobně opět nabídne českou jazykovou mutaci a zařadí se tak na seznam her s českými titulky. To, jestli od nás ale nakonec FIFA 23 nedostane červenou namísto žlutý karty (suplující varovně vztyčený ukazováček), to se uvidí, až si tuhle gamesu dostatečně osaháme.