Mimoni 2

S Mimoněma je to těžký. Ačkoliv o ně původně ve chvíli, kdy se poprvé ukázali světu vůbec nešlo a byli jen jakýmsi podruženým prvkem v příběhovém elaborátu patřícímu úplně jinému filmovému charakteru, prakticky okamžitě si uzurpovali veškerou pozornost diváků (padouši, malí).

A jo, přesně takhle to prostě je. Já padouch sice Mimoně v roce 2010 představil světu, ale prakticky tím na poli filmového plátna spáchal sebevraždu. Žluťoučtí roztomilí panďuláčci s přitroublým výrazem a naivní představou o životě dostali už o pět let později možnost poměřit s ním své síly a světe div se, vyhráli tuhle nerovnou bitku (stovek proti jednomu) na plné čáře.

Mimoni se od té doby těší oblibě malých i velkých fanoušků, a tak asi nepřekvapí, že se scénáristi rozhodli využít úspěchu filmu z roku 2015 a letos v červnu do kin vypustili mimoňskou dvojku, která se dost možná brzy stane naprostou jedničkou ve sledovanosti animáků.

Mimoni 2Mimoni 2 - Zdroj: image.pmgstatic.com

Mimoni 2

Na krátký popis mimoňské populace jsme se zmohli v úvodu a fakt je, že s každým dalším shlédnutím jejich dobrodružství nabýváme stále víc dojmu, že ňoumové prostě už němůžou být roztomilejší. Ta jejich neutuchající snaha zavděčit se a konečně najít toho největšího zlouna na světě, aby mu mohli oddaně sloužit, je prostě neskutečně dojemná. Hlavně teda proto, že (jak všichni víme) čím blíž jejímu naplnění jsou, tím víc se jí svými přehmaty a rozkošně smolnými náhodami vzdalují.

Pátrání po master zlosynovi a oddané službě jeho „věci“ je ostatně i součástí filmu Mimoni 2. Roztomilí průšviháři během něj narazí na malého nosatého černovlasého chlapce, který vyrůstá jen se svou německou matkou. Chlapec se jmenuje Gru (jo, není to zrovna časný jméno, ale co už) a aniž to klučina tuší, tohle setkání mu zásadně změní zbytek života. Shoda jmen zmíněného klučiny a provařeného mistra zločinu z filmu Já padouch není v tomto případě náhodou.

Další vyprávění o žluťoučkých ťulpasech se opět točí kolem starých známých postav, což na jednu stranu není nikterak překvapující, ale zároveň ani na škodu. Opět se tak shledáme s dobře známou trojicí Kevinem, Stuartem a k poňuňání sladkým Bobem a jak jsme si už řekli, i se zlosynem Gruem, který je ovšem v tomhle filmu ještě zakomplexovanej dvanáctiletej kluk a o svých prvních padoušských akcích může snít tak maximálně pod peřinou ve svém pokojíčku.

Mimoni 2Mimoni 2 - Zdroj: image.pmgstatic.com

Snad aby aby se neřeklo, přidá se do mimoňské party ještě i nováček Otto, což je Mimoň s rovnátky a akutní potřebou obejmutí a společně se svými kamarádíčky pomůžou Gruovi s odstartováním kariéry mistra zločinu. Právě za jejich aktivní asistence vystaví Gru své první zlosynecké doupě, naplánuje svou první misi a zkonstruuje svou první zbraň (šikulkové, co?).

Zmíněná mise je přitom hlavním tématem filmu Mimoni 2, ale protože nechceme spoilovat (a hlavně, stejně už jste to všichni viděli v kinech a neříkejte, že ne), tak se zdržíme snahy vykecat nenápadně děj a namísto toho se mrknem, v jakých všech oblastech ty jejich malinkaté žluté prstíčky v tuhle chvíli šťourají.

Mimoni – merch

Na úvod uveďme, že mimoňský merch není jen pro mimoně, a že je skutečně hodně (mnohdy překvapivých) oblastí, do kterých na trhnu Mimoni prorazili. Že se mimoňská tematika prosákla do nabídky plyšáků, to je celkem jasný. Protože kdo by nechtěl mít doma třeba pětadvacet centimetrů velkou plyšovou hračku Minions Bob nebo stejně vysokého plyšového Kevina.

O trochu větším překvapením je, že jsou na trhu k dostání i další herní předměty typu Minions hodin, apod. Klasikou na poli herního merche jsou pak postavičky Funko POP odrážející dobrodružství malých neposedů nebo nabídka nejrůznějších klíčenek či třeba lampičky ve formě svítícího loga. Mimoně ovšem najdeme i mezi hračkami a to konkrétně v řadách autíček Hot Wheels, což mnohé fanoušky těhle sběratelských autíček, ale i Mimoňů samotných může značně překvapit.  

Zkrátka Mimoni jsou jako rakovina (ale dobrá, pokud teda něco takovýho je). Šíří se a nejspíš postupně pohltí úplně vše ;)