Indiana Jones a nástroj osudu

Je to už dlouhých patnáct let, co nám nad hlavami zapráskal bič jednoho z nejznámějších archeologů světa. Po výrazně slabším čtvrtém pokračování kultovních snímků o Indiana Jonesovi už nejspíš ani nikdo neočekával, že by se stárnoucí Harrison Ford uvolil k natočení dalšího dílu. Světe div se, je na světě a nese název Indiana Jones a nástroj osudu.

Očekávání pátého pokračování legendární filmové série provázejí smíšené pocity. Na jedné straně stojí neskrývané nadšení všech milovníků dobrodružství Indiana Jonese, které jakýmsi záhadným způsobem vytlačuje rozpaky ze zmíněného čtvrtého dílu, který byl mírně řečeno slabší. Na straně druhé pak do slabého závanu naděje, že Indiana Jones and the Dial of Destiny bude nakonec přeci jen povedený, prosakují první ne zrovna pozitivní recenze.

Indiana Jones a nástroj osuduIndiana Jones a nástroj osudu - Zdroj: cool.iprima.cz

Indiana Jones a nástroj osudu – propadák nebo kasovní trhák?

Kritici, kteří měli možnost posledního Indiana Jonese vidět na festivalu v Cannes dávají svým hodnocením pátemu Indimu pěkně na frak. I když pravda, pokud jde o samotného představitele hlavního hrdiny, tady se chválou nešetří.

Harrison Ford se podle nich vžil do postavy Indiana Jonese tak samozřejmě, jako kdyby z ní nikdy nevystoupil a jeho výkon ve filmu je o to víc obdivuhodný, že se do role neohroženého archeologa vtělil v osmdesáti letech. Samozřejmě, s ohledem na vysoký věk hlavního protagonisty nelze očekávat, že by podobně jako v jedničce zdrhal před rozjetým balvanem, ale je pravda, že akčních scén je přesto ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu poměrně dost.

Bohužel jsou to mimo jiné i akční scény, které kritici svými hodnoceními rozcupovali. Režisér snímku, kterým poprvé v historii Indiana Jonese není slavný Steven Spielberg, ale James Mangold (známý například filmem Logan: Wolverine), se všemožně snažil vtisknout filmu vše, co se od plnohodnotného pokračování Jonesovy ságy čeká. Bohužel ale jeho snaha nepřinesla kýžené výsledky a ačkoliv se hudba od Johna Williamse hluboce vrývá do našich srdcí a máme tendence nostalgicky vzdychat, nějak to prostě není ono. Indiana Jones a nástroj osudu podle kritiků z Cannes působí unaveně, nuceně a jaksi zbytečně.

Indiana Jones a nástroj osuduIndiana Jones a nástroj osudu - Zdroj: kinobox.cz

Pomyslnou třešničkou na dortu kritiky je pak využití digitálního omlazení Indyho (ne, že by pan Ford neměl dostatek charisma) pro první půhodinku filmu, ve které se ve flashbacku přeneseme o pár desítek let zpět, do doby, kdy se Indiana coby čtyřicátník na vrcholu sil potýká s Nacisty.

I když kritici nebyli z filmu Indiana Jones a nástroj osudu bůhvíjak nadšení a jejich hodnocení řadí nový snímek o Indim do spodní poloviny hodnotící stupnice, je možné, že se vše změní po uvedení filmu do kin. To by mělo u nás proběhnout 29. června a dá se čekat, že si ho i přes nepříliš pozitivní recenze nenechají fanoušci archeologa s bičem u pasu ujít.

Indiana Jones – hry a merch

O oblíbenosti Indiana Jonese krom samotných filmů svědčí i to, že zakořenil v popkultuře a stal se jakýmsi artefaktem, který těží ze své vlastní mytologie. Indiana Jones je jednoduše legenda a krom filmů se s jeho postavou můžeme setkat v komixech, zábavných parcích, videohrách a celé řadě dalších předmětů.

Co do herních titulů se nabízí hned několik možností a radovat se budou jak milovníci her na PC, tak majitelé konzolí. Zcela neotřelou variantu konzolového hraní představují LEGO hry, které veškterému pařmenstvu nabízejí Indiho dobrodružství na Xbox 360 v titulu LEGO Indiana Jones 2 The Adventure Continues a pod jinými názvy ho najdeš i v nabídce her na PlayStation 3 nebo mezi hrami na Nintendo Wii. V tomhle směru se rozhodně vyplatí omrknout nabídku bazarových her.

LEGO Indiana Jones: The ORIGINAL Adventures - Zdroj: key4you.cz

V nabídce herních předmětů má Indiana Jones také své nezastupitelné místo. Ať už se jedná o sběratelské figurky Funko POP nebo figurky, je z čeho vybírat. Funko POP nabízí například postavičku 1355 Indiana Jones Indiana Jones nebo popku 1351 Indiana Jones Marion Ravenwood a v nabídce herních figurek patří mezi topky 15 centimetrová figurka Indiana Jones Raiders of the Lost Ark, anebo ve stejné velikosti vyvedená figurka Indiana Jones Walter Donovan.