Mortal Kombat 1

Psal se rok 1995, kdy jsme z televizních obrazovek mohli poprvé slyšet legendární hlášku „Už to začalo,“ která zazní na začátku snímku Mortal Kombat: Boj na život a na smrt téměř démonickým hlasem. To byl Mortal Kombat ještě v plenkách a rozhodně se mu nesnilo o tom, že se jen o tři roky starší hra jednou vypracuje na kultovku známou po celém světě.

Teď by měli zpozornět všichni milovníci brutálních her. Dvanáctý Mortal Kombat už se totiž rozcvičuje, aby nám všem už velice brzy nakopal zadky.

Mortal Kombat 1 – Kdy a na čem

Když říkáme brzy, tak tím myslíme opravdu brzy. Premiéra dalšího dílu legendární herní série Mortal Kombat vyjde už 19.září a těšit se na něj můžou milovníci her na PC, ale taky přirozeně zarytí fanoušci konzolí. Konkrétně Mortal Kombat 1 potěší majitele Nintendo Switch, zkrátka nepřijdou ani ti, kdo paří na strojích Xbox Series X/S a přirozeně nový Mortal Kombat najdeš i mezi hrami na PlayStation 5.

Mortal Kombat 1 – na co se můžeš těšit

Mortal Kombat není třeba sáhodlouze představovat. Vryl se do našich myslí už dávno a prakticky od samého počátku svého vzniku platí za brutální řežbu, která ve světě bojových her má jen malou konkurenci. Kdysi dávno v dobách herního pravěku mohla Mortal Kombatu konkurovat možná tak hra Tekken, ale tak se tak nějak ztratila z povědomí rvaček chtivého pařmenstva. Nutno dodat, že se vývojáři snaží a herní série Tekken má stále co nabídnout (pokud teda paříš hry na PlayStation 4 nebo máš doma starší konzole PlayStation 3 nebo PS2 – v tomhle případě se vyplatí čeknout nabídku bazarových her). Jenže koho zajímá nějakej Tekken, že jo?

Nejnovější Mortal Kombat 1 (dříve označovaný pracovním názvem Mortal Kombat 12) nás kopne na začátek a ačkoliv si samozřejmě budeme muset na celkový dojem ještě chviličku počkat, rozhodně se máme (ostatně jako pokaždé) na co těšit. S ohledem na zmíněný restart a to, co jsme mohli vidět v traileru, lze očekávat „opětovné radostné shledání“ s oblíbenými postavami. Nečekej jen strohou řezačku bez příběhové linie, jako to bylo u historicky prvního Mortal Kombatu. Herní sérka Mortal Kombat se toho nebojí a rozvíjí jak dějovou linku, tak škálu charakterů, se kterými se v průběhu let hráči mohli setkat.

Už jsme zaznamenali Vetřelce a predátora, potkali jsme Kratose, Spawna i Freddy Kruegera a mnoho dalších původně ne zrovna „mortal kombatských“ postav. Vedle nich dojde samozřejmě i na ty důvěrně známé, mezi které patří například kouzelník Quan Chi, Liu Kang, Takeda Takahashi nebo Ermac. entita složená z legií mrtvých duší.

Stálice (a co si budeme zároveň opravdové hvězdy Mortal Kombatu) nesoucích jména Scorpion a Sub Zero ani nebudeme zmiňovat. Bez nich by to jednoduše nešlo, protože k téhle legendárce bojových her patří jako Tom k Jerrymu nebo párek k hořčici (nebo kečupu – chápeš, jak to myslíme). O různorodé charaktery tedy v Mortal Kombat 1 rozhodně není nouze a vsadíme boty, že ani ty nebudeš vědět, po kom sáhnout dřív.

V tomhle směru stojí za zmínku zatím asi největší novinka Mortal Kombat 1 a tou je tzv. Kameo systém, díky kterému si ke svému bojovníkovi vybereš ještě podpůrný charakter dotvářející nabídku speciálních úderů (což jen potvrzuje to, co jsme psali výše – že se do hry dostane i celá řada hostujících charakterů, které jinak ve světě Mortal Kombatu nemají co dělat).

Mortal Kombat 1 – multiplayer a čeština

Na tohle snad ani nemá smysl odpovídat. Na soubojích je totiž Mortal Kombat přímo založený, takže ANO, bude obsahovat hru pro více hráčů. Díky cross-play by měla v Mortal Kombat 1 přibýt možnost zahrát si s kámošema proti sobě napříč platformami a pokud se zadaří, bude i možnost zapařit proti sobě taky na více platformách s jednotným postupem (cross-progression).

S českou lokalizací nepočítal žádný z předešlých titulů Mortal Kombatu, tak se obáváme, že se ani Mortal Kombat 1 nezařadí mezi hry s českými titulky nebo ještě líp mezi hry s českým dabingem. Na druhou stranu, nemyslíme si, že by absence češtiny kdy v historii celé herní série někomu vadila. Ona totiž jedna dobře mířená je kolikrát víc jak tisíc slov, že ano :D

Mortal Kombat – Merch

Pokud jde o nabídku herních předmětů, tak překvapivě i v této oblasti má Mortal Kombat co nabídnout. Není toho sice bůhvíjakej ranec, ale do začátku rozhodně dobrý. Čekání na Mortal Kombat 1 si můžeš zkrátit zapařením třeba doposud posledního vydaného titulu Mortal Kombat 11 Ultimate nebo můžeš rozšířit či založit svou sbírku postaviček Funko POP, ve které by rozhodně neměly chybět postavičky 535 Mortal Kombat Liu Kang nebo 538 Mortal Kombat Raiden. Klasikou veškerého merche je obleční a doplňky, přičemž tady bychom sáhli třeba po Kšiltovce Mortal Kombat Dragon. A kdyby snad mezi bijcemi Mortal Kombatu byl i nějaký malý-velký bojovník, tak v nabídce hraček můžeme vyzdvihnout třeba třicet pět cenťáků vysokou plyšovou hračku Mortal Kombat Raiden, která se bude skvěle vyjímat někde na poličce nebo posteli.