PlayStation 5 vs. Xbox Series X. Kdo vyhrává v souboji titánů?

V roce 2001 přišel na trh první Xbox jako konkurence pro tehdy dominující Playstation 2. Začal nelítostný souboj o přízeň konzolových hráčů, který bez jasného vítěze trvá už skoro 20 let. Minulý rok, po 7letém klidu zbraní, Microsoft a Sony znovu vyrazili do boje. Kdo má navrch v souboji konzolí 9. generace?

Rozdělili jsme srovnání do pěti kategorií a každou hodnotíme od 1 do 10. Tak jdeme na to.

Design 

Design Playstation 5 rozdělil herní svět na dva tábory. Někteří milují jeho futuristický vzhled, jiní nemohou vystát rozměrnou asymetrickou (u verze s Blu-ray jednotkou) konzoli a utahují si z konstrukce připomínající WiFi router. 

Xbox naproti tomu vyznává konzervativnější provedení v podobě černé kostky, která vypadá trochu jako designový case stolního PC. A nám se líbí trochu víc. I když uznáváme, že design je subjektivní záležitost, dáváme body navíc Xboxu.

PS5 vs. Xbox design: 6:8

Celkové skóre: 6:8

Design Xbox Series X

Výkon a hlučnost v praxi

Obě konzole využívají velmi podobné technologie z dílny AMD. Na papíře je Xbox o něco málo výkonnější a poskytuje 12 teraflopů oproti 10.3 teraflopů v případě PS5

V praxi záleží na práci herních vývojářů, jak vnitřnostem konzole přizpůsobí herní engine. A tady zatím vítězí PS5, na kterém podle testů většina současných her běží lépe. Microsoft ale tvrdí, že se vývojáři zatím nepřizpůsobili novým technologiím, takže rozhodně neskládá zbraně.

K výkonnému hardwaru potřebujete také účinné chlazení, aby se konzole neuvařila. Když ventilátory „rachotí“ naplno, PS5 vydává hluk na úrovni 40 decibelů, Xbox 37 decibelů. V praxi však obě konzole téměř neslyšíte ani při těch největších grafických orgiích.

PS5 vs. Xbox výkon a hlučnost: 9:8

Celkové skóre: 15:16

 

Ovladače

I v případě ovladače zůstal Xbox konzervativní a oproti poslední verzi vývojáři skoro na nic nesahali. Proč taky, když to funguje. Novinkou je pouze vylepšený D-pad a tlačítko pro sdílení. Zůstává nevýhoda v podobě napájení na AA baterie.

Playstation naopak vytahuje trumf v podobě nového ovladače DualSense, který je oproti předchůdci DualShock mohutnější a nabízí nové funkce jako adaptivní odpor do zadních páček nebo propracovanější haptickou odezvu (vibrace). 

Oba ovladače jsou skvělé a záleží i na tom, který vám lépe padne do ruky. My dáváme o bod víc DualSense za inovace.

PS5 vs. Xbox ovladače: 9:8

Celkové skóre: 24:24

Ovladač PS5

Hry a online služby

Co se týče exkluzivních her, PS5 už od svého uvedení na trh nabízí tituly jako Spider-Man: Miles Morales, Demon’s Souls, Sackboy: A Big Adventure nebo skvělý Astro’s Playroom

Xbox kontruje… ničím. Ano, Microsoft přišel s jinou strategií a vydal seznam 30 starších her optimalizovaných pro Xbox Series X v čele s tituly jako Assassin’s Creed Valhalla, Borderlands 3 nebo Forza Horizon 5. Ty si však zahrajete i na Playstationu, zpětná kompatibilita je u obou konzolí vynikající

Kde však Xbox momentálně nemá konkurenci, to jsou online služby. Xbox Game Pass Ultimate za pár set korun měsíčně nabízí přístup k více než 300 hrám a mimo jiné také přístup zdarma do knihovny EA Play. Ke každé novince navíc získáte přístup okamžitě v den vydání. No v podstatě takový herní Netflix a to my můžeme.

Sony spoléhá na kombinaci 3 služeb PlayStation Plus, PlayStation Plus Collection a PlayStation Now. Not bad, ale oproti Xbox Game Pass Ultimate komplikovanější a dražší. Za nás tedy celkově remíza.

PS5 vs. Xbox hry: 8:8

Celkové skóre: 32:32

Herní konzole Playstation 5

Cena, prodeje a dostupnost

Sony ani Microsoft kvůli covidu a obrovskému zájmu nestíhají vyrábět. Obě konzole jsou momentálně nedostupné. Pokud dáte na čísla a názory ostatních, bude vás zajímat, že konzole od Sony se zatím prodalo více než 6 milionů kusů zatímco Xboxů jen něco přes 4 miliony

Cena Playstation 5 i Xbox series X je v základní verzi stejná. Sony však nabízí levnější digitální alternativu, která se liší pouze absencí Blu-ray jednotky. Ti, kteří si nepotrpí na sbírku disků tak ušetří asi 3 tisícovky. 

Také Xbox nabízí levnější variantu Xbox series X. Ta má ale nižší výkon, proto v této kategorii vidíme jasného vítěze. A krabička od Sony vítězí i celkově. Souhlasíte, nebo nás na našem Facebooku zasypete komentáři? Pojďte do toho, k souboji PS vs. Xbox to koneckonců patří.

PS5 vs. Xbox cena: 9:8

Celkové skóre: 41:40