Rychle a zběsile 10

Když se mrkneme na celou sérii filmů Rychle a zběsile do zpětného zrcátka, tak její počátky vidíme v roce 2001. Uuf, to je pěkných pár let zpátky, až by se jednomu mohlo zdát, že s ohledem na přibývající věk hlavních aktérů už to vůbec tak rychlý nebude a tím míň zběsilý. No, režisér Louis Leterrier nás v desátém pokračování zkouší přesvědčit o opaku. Jestli se mu to povedlo, anebo jestli měl už prostě tenhle titul nechat spát, na to si dneska posvítíme dálkáčema našich kár.

Zdroj. fandimefilmu.cz

Rychle a zběsile 10 – příběh

Jako obvykle se i příběh Rychle a zběsile 10 točí kolem Dominica Toretta (kterého jako doposud v každém díle hraje snad nestárnoucí – anebo se o to aspoň snaží – Vin Diesel) a jeho party. Pro zaryté fanoušky filmové série jistě není problém vybavit si děj pátého pokračování Rychle a zběsile, ve kterém si to zmíněná partička rozdá s mocným brazilským drogovým baronem a elegantně mu utne tipec.

No, kdo by to byl řek, že po těch letech vyplave na povrch, že svědkem celé téhle „eliminace problému“ byl i tehdy ještě malej Dante, syn zmíněného zlosina. No a protože čas nám dává všem úplně stejně na „zadní líce“ našich těl, i z tohodle prtěte, které od onoho osudného dne osnovalo plán pomsty, se stal dospělej (a dámy jistě uznají, že i fešnej) chlap v podání charismatického Jasona Momoa.

Ono jako chtít se pomstít je asi ok, jenže Dante hodlá do svý revanžový nakládačky namíchat pořádný kus utrpení nejen pro samotného Dominica a všechny členy jeho bandy, ale i pro další nastupující generaci, kterou představuje jeho vlastní rodina. Takže se rozjíždí velice osobní rozepře, při které si Dominic víc než kdykoliv předtím uvědomí, že i když bude sebelepší řidič a bude sebevíc šlapat na plyn svýho fára, vlastní minulosti a jejím dozvukům prostě neujede.

Rychle a zběsile 10 – dojmy

Pokud na to mrkneme s odstupem, tak Rychle a zběsile 10 představuje asi všechno, co tě při vyslovení názvu nejnovějšího pokračování téhle sérky napadne: Auta, honičky, auta a honičky, stárnoucí Vin Diesel a pokus znovu to rozehrát ve stylu zábavného kasovního trháku. Předešlému devátému dílu totiž tak trochu poškytával motor a nejeden divák měl asi po jeho shlédnutí chuť napasovat to do nejbližšího stromu.

Pravda, myslet si, že Rychle a zběsile zažije desátým dílem něco jako renesanci, by bylo asi trochu naivní. V desítce stejně jako v předešlých dílech se ve svitu strhujících akčních scén příliš neřeší hlouposti jako fyzikální zákony a u hereckých výkonů hlavních aktérů se taky nedá uvažovat o možné nominaci na Oskara. Ruku na srdce, to je ale většinovým divákům úplně ukradený. Z hlediska akce je Rychle a zběsile 10 místy až předimenzované - nešetří se výbuchy ani destrukcemi jiného druhu, ale znovu, tohle je přesně to, co chceš, když na Rychle a zběsile 10 vyrazíš do kina nebo ho zkoukneš doma z pohodlí gauče.

Za nás teda vlastně docela pohodová záležitost a bombový relax.

Zdroj: image.pmgstatic.com

Rychle a zběsile – hry a merch

Pokud zrovna nejsi filmový fanda, ale rychlá kola a akce ti nedají spát, můžeš zkusit zabrousit do nabídky her na PS4. Filmová série Rychle a zběsile totiž majitelům PlayStation 4, nabízí titul Fast and Furious Spy Racers Rise Of Sh1Ft3R, který přináší adrenalinovou zábavu ze světa závodních her i akčních adventur, podobně jako třeba další konzolový titul Fast and Furious Crossroads, který najdeš v nabídce her na Xbox One.

Vedle videoher si pak zarytí fanoušci rychlých kol a spálených pneumatik můžou dopřát celou řadu herních předmětů a hraček, mezi kterými celkem logicky vedou autíčka, nejvíc pak auta Hot Wheels nebo přímo ta prodávaná pod značkou Fast nad Furious.

Samostatnou kapitolu na poli merche jako už tradičně tvoří sběratelské postavičky Funko POP. Společnost Funko známé filmové sérii věnovala hned několik figurek a ty u nás můžeš sehnat třeba popku 923 Movies Fast and Furious Hobbs and Shaw Hattie nebo Funko POP 920 Fast and Furious Hobbs and Shaw – Shaw.