Star Wars: Obi-Wan Kenobi

Nemusíš být zrovna pravověrným fanouškem sci-fi žánru a dokonce ani nemusíš mít zkouknuté celé Star Wars, a přesto nejspíš víš, že právě v nich se Obi-Wan pohybuje. Méně zaníceným divákům nebo těm, kdo se kloní spíše k pomyslnému rivalovi zmíněných celovečerních filmů Star Treku se možná bude hodit informace, že to je jeden z těch hlavních týpků se světelným mečem. Však víš, s těma co dělají to vžžm :D

Jako jo, no. Tahle informace nemá moc dobrou vypovídající hodnotu, a tak bude možná nejlepší, když zčekneš alespoň film Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů, ze kterého seriál Obi-Wan Kenobi vychází. Vysvětlovat, jak dalece je osud Obi-Wana, legendárního mistra Jedy provázaný se zbytkem galaxie, by bylo na dlouho, takže namísto šťourání se v minulosti zaměříme svou pozornost na děj samotného seriálu Obi-Wan Kenobi, který do světa vypustila streamovací služba Disney+.

Obi-Wan Kenobi děj

Seriál Obi-Wan Kenobi navazuje na události z konce filmu Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů, od kterých uteklo už bezmála deset dlouhých let. Od Obi-Wanova se k temné straně Síly obrátil jeho přítel Anakin Skywalker, galaxii kontroluje Galaktické impérium a vesmír je plný nebezpečných inkvizitorů, kteří pátrají po uprchlých členech zaniklého řádu rytířů Jedi, ke kterému dříve patřil i Obi-Wan.

Ten se v seriálu Obi-Wan Kenobi objevil na Tatooinu, pouštní planetě, kde se začal skrývat před světem. Odtud Obi-Wan zpovzdálí dohlíží na svého svěřence, mladého Luka Skywalkera (jak taky jinak) a všeobecně se baví se snahou přežít a nebýt pokud možno vidět.

To by se milému Obi-Wanovi asi i dařilo, nebýt nečekaného únosu mladé princezny Leii. A tak (jak už ti bystří dávno vycítili), musí Kenobi opět pozvednout svůj světelný meč (vžuuum), vyrazit do akce a tak nějak jako vždycky dát všechno dokupy. Takže toliko ve zkratce k tomu, oč v seriálu Obi-Wan Kenobi jde.

Obi-Wan KenobiStar Wars: Obi-Wan Kenobi - Zdroj: static1.colliderimages.com

Obi-Wan Kenobi klady a zápory

Pokud máme vyzdvihnout jednoznačná plus celého seriálu, tak za nás je to stoprocentně znovuobsazení Ewan McGregora do role Kenobiho, což vedle skalních fanoušků Star Wars ocení nejspíš i ti, kdo jinak na Star Wars příliš neulítávají. Vyzrálá osobnost Ewana McGregora totiž propůjčuje Obi-Wanovi značnou dávku charisma i důstojnosti a McGregor v kůži Kenobiho předvádí naprosto skvělý role-play. Jeden by mu až věřil, jak ho decimují všechny ty osobní ztráty a selhání z minulosti. Impozantní Ewanův herecký výkon dokresluje (ostatně jako vždy když jde o Star Wars) jedinečná strhující hudba a celá řada excelentních efektů, ačkoliv se objevily i názory, že děj prvního dílu je poněkud, jak to říct, utahanej a lesku předešlých Star Wars (co na tom, že tohle je něco „docela jiného“) prostě nedosahuje.

K ději samotnému toho už víc prozrazovat nebudeme. Ne, že by nebylo o čem mluvit. Jakože vyprávět o tom, jak se celkové provedení (a logicky tedy i dojem z něj) u druhého dílu zlepší a jak McGregor v roli Kenobiho exceluje, zatímco jiní jeho herečtí kolegové (promiň nám ten výraz) kur – mno, kazí, co se dá, můžeme vykládat dlouho. Ale proč, že jo. Kor, když recenzí na seriál Obi-Wan Kenobi je už teď jako hub po dešti. Jenže podle nás bude lepší, když se na tuhle vysokorozpočtovou záležitost prostě mrkneš a následně si sám uděláš obrázek.

Obi-Wan KenobiObi-Wan Kenobi - Zdroj: starwars.com

Obi-Wan Kenobi a Star Wars merch

K samotnýmu Obi-Wanovi toho ještě moc k dostání není, ale pokud přivřeme oči, tak směle můžeme zabrousit do nabídky Star Wars merche, protože jak už jsme si řekli, Star Wars bez Obi-Wana, to by prostě nešlo. Takže teď to vezmeme čistě z pohledu Star Wars merche a rozjedeme bomby v následujících kategoriích:

Star Wars ve hře

V naší nabídce her na PlayStation 4 je celá řada titulů, které tematicky čerpají ze zmíněné legendární filmové předlohy. Najdeš tady akční adventury i hry spadající do kategorie stříleček. Z první jmenované kategorie se vyplatí sáhnout třeba po Star Wars Jedi Fallen Order a skvělou volbou v případě druhé skupiny konzolových her je výtečnou volbou třeba Star Wars Battlefront 2. Vedle těchto her jsou pak samozřejmě k dostání i Star Wars tituly, u kterých se vyblbnou jak dospělí, tak děti. Řeč je samozřejmě o LEGO hrách a ty si u náš můžeš pořídit třeba LEGO Star Wars The Skywalker Saga nebo Lego Star Wars The Force Awakens. Potěšující je, že z naší nabídky herních Star Wars titulů si vyberou majitelé PlayStation 4, hrdí hráči Xbox One (nebo Xbox 360) i ti, kdo vybírají mezi hrami na PlayStation 5.

Star Wars bytový design

Když už i nejmenovaná švédská firma vyrazila na trh s nábytkem, který známe například ze seriálů Simpsonovi, Přátelé nebo Stranger Things (a lidé to považují za naprosto normální), nevidíme důvod, proč bys i ty nemohl mít doma alespoň pár kousků ze světa Star Wars. U nás to není přímo o nábytku, to ne, ale na druhou stranu, o originální lampičky nebo polštáře a deky u nás taky není nouze. Lampička Star Wars The Child Baby Yoda bude vypadat skvěle v dětském pokoji i na polici v obýváku a mít doma přede dveřmi rohožku s ikonickým nápisem Welcome to the Dark Side je pro každého opravdového fanouška Star Wars prakticky nutností.

Star Wars Funko POP

A zase to Funko. Ano, i do světa Star Wars zatnula společnost Funko postavičkami POP své dlouhé drápy a všem nadšeným fanouškům sběratelských figurek Funko POP nabízí celou řadu jedinečných postaviček inspirovaných legendárními Star Wars. Díky jejich počet jsou skvělé pro začnající sběratele i nadšené fanoušky kultovní série a ty si je díky skvělým cenám na našem shopu můžeš dopřát opravdu všechny.  Omrkni třeba Funko POP 480 Star Wars The Book Of Boba Fett Boba Fett, sáhni po silně netradiční Funko POP 417 Star Wars Valentines - Darth Vader, anebo zkus něco z kolekce Star Wars Mandalorian, třeba Funko POP 464 Star Wars Mandalorian Ahsoka with Sabers.

Funko POP Obi-Wan Kenobi

Star Wars hračky a společenské hry

Jo, tak tohle je zajímavá sekce. Jasně, Star Wars hračky jsou asi celkem pochopitelným krokem. Pohodlně se pod ně totiž schová prakticky všechno přes plyšové hračky až po modely legendárních autíček Hot Wheels. Nikoho tak nepřekvapí plyšová hračka Star Wars Darth Vader nebo třeba figurka Star Wars The Vintage Collection Obi-Wan Kenobi a o to větší překvapení potom je, že Star Wars najdeme i mezi společenskými hrami. Potěš sebe nebo kámoše společenskou hrou Dobble Star Wars nebo vyzkoušej léty proveřenou společenskou hru Domino ve speciální Star Wars úpravě.

Star Wars ostatní merch

No a náš seznam Star Wars herních předmětů uzavíráme klasikou v podobě nejoblíbenějších kousků, mezi které už klasicky patří kuchyňské potřeby (a že těch je v kolekci Star Wars vážně požehnaně), klíčenky nebo třeba psací potřeby.

Shrnuto a podtrženo, Star Wars a Obi- Wan Kenobi jsou prostě magnet. Na lidi i na prachy :)