Super Mario - hry, film a merch

Představte si instalatéra v modrých laclech a červeném triku. Chlapíka s pěstěným knírem, který pod svou červenou čapkou krom výrazného obočí umocňujícího modravý pohled má i všech pět pohromadě. Tohle není jen tak nějaký řemeslný plácal. Tenhle týpek je super. Je to Super Mario!

Kdo je Super Mario

Je to chlapík v nejlepších letech. Táhne mu na osmatřicet a společně se svým bráchou Luigim (ne, nevede pizzerii) se nám poprvé coby skvělá partička představili ve hře Super Mario Bros. Je sice pravda, že pořád nosí ty samý hadry a vykonávat svou profesi ho viděli snad jenom vývojáři (a to ještě nejspíš jen ve snu), nicméně je právě jeho ošacení pro něj stalo ikonickým stejně jako se v průběhu let stala jeho postava legendou.

Původní hra Super Mario Bros. vyšla v Evropě a Severní Americe na osmi bitovou herní konzoli NES a v Japonsku si šťastní majitelé tuto plošinovku mohli zapařit na Famicomu. Dnes spadá tahle hopsačka prakticky výhradně pod taktovku Nintenda, a nejčastěji se objevuje v nabídce her na Nintendo Switch nebo mezi hrami na Nintendo Wii.

Super Mario a Luigi - Zdroj: respawnpoint.cz

Super Mario hry

Ve videoherním průmyslu se to supermariovskými hrami jen hemží a vypisovat jejich seznam by bylo pošetilé. Jednak naprostou většinu z nich na moderních strojích nemáš možnost vůbec spustit a další věc je ta, že Super Mário je prostě borec, takže vše, co s sebou jeho nová dobrodružství přináší, baví milovníky skákaček po celém světě a jednoduše není důvod vracet se ke starším titulům.

Jednu věc ale stojí za to zmínit. Ačkoliv si pravděpodobně každý hráčský veterán podobně jako já bude už navždy spojovat Super Maria s již zmíněnou prvotinou a při vyslovení jeho jména uteče kamsi do hlubin mysli a těžké nostalgie, Super Mario není jen skákačka. V celé řadě Super Mario her totiž občas tvůrci tu a tam mírně odbočili a krom jiného zařadili Super Maria – podobně jako všemi milovaného vačnatce Crashe v titulu Crash Team Racing Nitro Fueled - i mezi závodní hry. Ukázkovým příkladem tohoto vychýlení je například hra Mario Kart 8 Deluxe špalající na Nintendo Switch.

Super Mario Bros. - Zdroj: fs-prod-cdn.nintendo-europe.com

Jenže ani u závodních her Super Mario neskončil svou expanzi a pokud radši, než na závodních okruzích exceluješ na antuce a jiných hřištích, tak můžeš sáhnout i po sportovních hrách. Super Mario zazáří například na kurtu v titulu New Play Control! Mario Power Tennis anebo Mario and Sonic at the London 2012 Olympic Games, přičemž obě zmíněný gamesy rozjedeš opět na konzoli Nintendo Wii. Pokud jde o tyhle starší tituly, určitě se vyplatí omrknout nabídku bazarových her, mezi které se už prostě chtě nechtě tyhle pecky řadí.

Jak už ti určitě došlo, Super Mario má své místo i mezi hrami pro dva hráče a i když se může tenhle kulišácky vyhlížející Ital tvářit jako záležitost čistě pro menší pařmeny, nenech se zmást. Ve společnosti Super Maria se podobně jako při hraní za Crashe nebo Sonika budeš skvěle bavit i jako dospělý, takže ne, Super Mario není jen doménou dětských her.

Super Mario ve filmu

Ve filmu jsme se mohli poprvé s Mariem setkat už v roce 1993, ale tenhle pokus protlačit Super Maria na obrazovky nedopadl zrovna podle představ. Nintendo se pak dalším pokusům o nová zpracování zuby nehty bránilo dlouhých dvacet let. Jestli oprávněně nebo ne, to se uvidí už příští měsíc. Šestého dubna bude mít totiž v České republice premiéra snímku Super Mario Bros. ve filmu. Snímek se bude promítat jak s českými titulky, tak s dabingem, takže pokud jde o to, jestli se někdy filmové zpracování příběhu Super Maria vymaní ze stínu herní předlohy, tady má hezky nakročeno. Žádná ze Super Mario her totiž českým dabingem nedisponuje a nepatří ani mezi hry s českými titulky.

Jablko nepadá daleko od stromu, a tak se ani příběh nového filmového snímku příliš nevzdálil tomu, co všichni tak dobře známe z mariovských skákaček. Opět se ocitneme v Houbovém království a budeme sledovat dobrodružství Maria a jeho bratra Luigiho, kteří se zas a znovu budou neúnavně snažit zachránit krásnou princeznu Peach ze spárů zlosina Bowsera (jen jestli ono to už nezačíná být tak trochu nuda, což? :D)

Super Mario Bros. ve filmu - Zdroj: deadline.com

Pokud jde o herecké obsazení, tak hlas Super Mariovi propůjčí Chris Pratt (Jurský svět, Strážci galaxie), v roli princezny nás libým hláskem okouzlí Anya Taylor-Joy (Dámský gambit) a Luigiho si střihne Charlie Day (Šéfové na zabití).

Upřímně, snad tohle nové zpracování bude stát za to. Fanoušci se totiž ve věci připravovaného snímku už tradičně dělí do dvou poněkud neslučitelných skupin. Jedni premiéru celovečerního filmu Super Mario Bros. ve filmu netrpělivě vyhlíží a druzí se bojí, jaké škody na nedotknutelné modle, kterou Super Mario právem je, režisér Aaron Horvath napáchal.

Snad to na dalších dlouhých dvacet let u Nintenda zase nezabijou.

Super Mario merch

Super Mario má obrovskou fanouškovskou základnu a o tom krom jiného svědčí i nepřeberné množství herních předmětů, které si můžeš pořídit. Pro nejmenší existují Super Mario Playsety, starší fanoušci jistě ocení Super Mario deskové hry a ti nejstarší můžou doladit své herní doupě třeba Super Mario rohožkou.

Ať už hledáš puzzle, tematicky laděné osušky nebo třeba hrnky, Super Mario merch je tu pro tebe za všech okolností a pokud jsi zapálený fanda tohodle charismatického fousáče, stoprocentně si něco vybereš.

Super Mario závěrem

Jen málokterá postavička je s námi tak dlouho jako Super Mario a jen málokterou z nich tak moc milujeme. Super Mario je jednoduše legenda, náš miláček a kult.

A víš proč? Protože je SUPER!