TOP hry 2023

V rádiu hlásili, že nám do Vánoc zbývá 60 dnů, takže do konce letošního roku to je jen o pár dnů dýl. Možná si říkáš, co že nám rok 2023 v oblasti gamingu nabídnul, možná koukáš po nějaký hře, kterou bys mohl obdarovat své nejbližší, anebo rovnou sám sebe (mrk, mrk).

Vezmeme to pěkně podle abecedy a na naší cestě tím nejlepším, co jako milovník konzolí a her na PC můžeš z letošního roku pumpnout, projdeme skrz naskrz několik herních žánrů. Dneska omrkneme TOP hry roku 2023. Pohodlně se usaď, začínáme.

Alan Wake 2

Tohle je poměrně ostrý start. Alan Wake 2 je akční adventura s hodně silným zastoupením „bububu faktoru“, takže ji s přehledem můžeš zařadit i mezi hororové hry. Děj přímo navazuje na předešlý díl a vypráví příběh spisovatele sužovaného nočními můrami, ke kterému se tentokrát připojí i agentka FBI. To, že zbavit se svých děsů nebude ani po třinácti letech úplně snadné, je ti asi už jasné. Najdeš odvahu čelit strachu, který tě díky bravurně zpravovaným mechanismům dožene až na hranu psychické odolnosti?

Assassin’s Creed Mirage

Stálicí akčních adventur se během let stala herní série Assassin’s Creed, kterou není třeba nikterak do hloubky představovat. Nejnovější dobrodružství, které se tentokrát odehrává v prosluněném Bagdádu, tě vtělí do mladého pouličního zlodějíčka Basima (no ano, je to vedlejší postava ze hry Assassins Creed Valhalla, správně). Pokud jde o ohlasy kritiků, tak ti hru Assassin’s Creed Mirage většinou souhlasně označují přízviskem „návrat ke kořenům“ s tím dobrým i špatným, ale ruku na srdce, zase taková hrůza to asi zase není, protože Assassin’s, že jo :D Tak či onak, pokud hraješ hry na PlayStation 5, chceš rozšířit svou sbírku her na PS4 nebo jsi fanda do Xbox One, můžeš se vybodnout na to, co kdo říká a nejnovější asasínské dobrodrůžo prostě prožij na vlastní kůži (aspoň tu virtuální).

Avatar: Frontiers of Pandora

Vítej na krásné, leč smrtelně nebezpečné planetě Pandora. V prosinci loňského roku jsme tě v tomhle článku lákali na vydání hry, která letos konečně spatřila světlo světa. Avatar: Frontiers of Pandora je tu a vcelku bez potíží tě vtáhne do lineárně vyprávěného příběhu a bohatého otevřeného světa, na který se budeš dívat z pohledu vlastních očí. Z hlediska děje toho moc novýho neokusíš. Avatar: Frontiers of Pandora je akční adventura, takže čekej střety s „těma zlejma“ s moderní technologií, proti kterým nastoupí obyvatelé Pandory s luky a šípy (teda až na hlavní hrdinku, která se nebojí chopit samopalu, brokovnice nebo raketometu – takže budeš něco jako Lara Croft s modrou kůží, což je rozhodně zajímavá představa). Všechny důležitý souvislosti se samo sebou dozvíš přímo ve hře, takže se tím nebudeme zdržovat a jdeme dál.

Call of Duty: Modern Warfare III

Řekneme to takhle – všechny tituly patřící do herní série Call of Duty na prsty jedné ruky nespočítáš. Letos totiž vychází už dvacátý díl této legendární střílečky a krom majitelů počítačových sestav si jí užijí majitelé pées pětky, PlayStation 4 a xboxových strojů. V Call of Duty: Modern Warfare III se se členy jednotky Task Force 141 a kapitánem Pricem znovu postavíš ruskému teroristovi Vladimiru Makarovi a jak je u Call of Duty dobrým zvykem, těšit se můžeš na parádní akci i možnost kooperativního režimu. Do vydání CoD: Modern Warfare III, která uzavírá trilogii rebootů původních her, ještě pár dní zbývá, nicméně už je možná čas na osvěžení paměti i souvislostí. Co takhle zatím rozehrát Call of Duty Modern Warfare II a všechno si to připomenout?

Cities Skylines 2

U téhle lahůdky trošku zpomalíme a hodíme se do klidu. Cities Skylines 2 je příjemná budovatelská strategie, ve který (už podle názvu) jde o výstavbu a správu města se vším, co k tomu patří. Dvojka oproti jedničce přináší nové výzvy a ty tak budeš muset čelit proměnlivému počasí, nejrůznějším přírodním katastrofám i střídajícím se ročním obdobím. Úžasné velkoměsto nicméně zvládnou do konce roku vybudovat pouze vlastníci počítačových sestav. Majitelé konzolí si budou muset podle dosavadních informací počkat na jaro a do té doby můžou tak maximálně sáhnout po nějaké alternativě. Co třeba trošku starší, ale stále dobrá hra Constructor?

Forza Motorsport

Sešlápni plyn až nadoraz a zaposlouchej se do burácení motorů těch nejlepších závodních aut světa. Realistická Forza Motorsport je tu a po delší době ti opět přináší skvělý herní zážitek v podobě nové závodní hry ze světoznámé rodinky herní série Forza. Užij si nové systémy kolizí, zalapej po dechu u destrukcí karoserie vozu a postav se proměnlivému počasí na realisticky zpracovaných okruzích. Forza Motorsport je tu a prověří tvé řidičské dovednosti tak jako nikdy předtím. Zapni si pásy, bejby…

Marvel's Spider-Man 2

Týhle absolutně božanský akční adventuře na PlayStation 5 jsme poměrně nedávno věnovali článek na našem herním blogu, takže ji tu nebudeme příliš rozpitvávat. Marvel's Spider-Man 2 navazuje na předešlý titul z dílny studia Insomniac Games, které na pompéznosti svých her s „pavoučím mužem“ přidává neustále víc a víc. Užij si velkolepé dobrodružství epických rozměrů a bojuj se zlem tak, jako to jde pouze v roli maskovaného hrdiny.

Sonic Superstar

Teď by měli zpozornět všichni milovníci prošinovek. Kultovní bodlináč Sonic je tady, aby tě znovu zavedl do roztomilého světa ještě roztomilejších skákaček, které jsou důvěrně známé již několika generacím pařmenů. Vyraž do boje proti zlovolnému Robotnikovi v titulu Sonic Superstar, ve kterém oblíbený modrý hmyzožravec znovu dokazuje, že se rozhodně nechystá k zimnímu spánku.

Super Mario Bros. Wonder

Světoznámý instalatér s udržovaným knírem vládne videohernímu průmyslu i filmovým plátnům. O Super Mariovi jsme psali na začátku letošního roku kvůli filmové novince a světe div se, zmíníme ho znovu, protože nejnovějším titulem Super Mario Bros. Wonder opět rozšíří řady her na Nintendo Switch. Příběhově čekej klasiku (na které podle nás tvůrci už asi ani nechtějí něco měnit) s jednou zásadní změnou v podobě ožívajících okolních předmětů. Kdykoliv se totiž Mario dotkne magické květiny Wonder Flower, všechno kolem se začne hýbat a všemožně měnit, takže o další kopec doposud nepoznané zábavy je okamžitě postaráno.

NHL 24

Bez nejnovějšího titulu z legendární herní série NHL by náš seznam TOP her 2023 nemohl být nikdy kompletní. Každý rok se tvůrci téhle legendárky znovu a znovu snaží o přízeň fanoušků sportovních her a ledově vychlazené zábavy, a tak nám i letos přistála na pultech další gamesa. Sáhni po NHL 24, švihej přesné přihrávky, vytvářej tlak v útočném pásmu a vychutnej si skvělý herní zážitek v podobě novinky, kterou si užijí výhradě majitelé konzolí.

Warhammer 40,000 Space Marine 2

Náš seznam TOP her pro rok 2023 uzavřeme netrpělivě vyhlíženým RPG z sci-fi prostředí. Warhammer 40,000 Space Marine 2 si můžeme přát pod stromeček, přičemž poklidné vánoční svátky nabourá příběhem poručíka z řad vesmírných mariňáků. Čekej akci, která rozhodně není pro slečinky a připrav se na rozličné nepřátele v podobě brouků i tak nějak důvěrně známých orků. Pokud jsi vyznavačem vesmírných dobrodružství, tak Space Marine 2 je přesně to pravé pro tebe!

Dalo to zabrat, ale je to – prošli jsme seznam TOP her 2023, kterými můžeš rozšířit svou pařmenskou sbírku. Jasně, nejsou to jediné hry, kterými vývojáři zaplavili trh, takže pokud jsi tady nenašel žádnou hru, která by upoutala tvou pozornost, nezoufej. Omrkni naši kompletní nabídku, anebo si počkej na další ze článků na našem herním blogu, kde se už brzy objeví seznam TOP her, které by ti neměly utéct v roce 2024.