Farmářský esport - Rozhovor

Na špičce české herní scény v se oblasti farmářského esportu drží tým JZD CZECH Republic, který nyní hraje pod značkou BEDNAR a my si o tomhle netradičním esportu povídali s těmi nejpovolanějšími. Kdo jsou? Proč JZD? A co oni a farmaření v reálu?
Na naše dotazy odpovídal zakladatel zmíněného týmu Josef Emmer (Chosse) a kapitán týmu David (Hyper) Hudeček, a i když je to dlouhý čtení, stojí za to :)

Chosse nám nastínil těžké začátky nováčků ve světě farmářského esportu, kde si své postavení museli kluci, kteří doposud hráli jen klasický Farming Simulátor, těžce vydobýt. Jak sám říká, nebylo to úplně jednoduché. Nicméně opakování dělá mistra, což dokládají i jeho další slova: „Postupem dalších turnajů se nám povedlo v on-line turnaji dosáhnout 2. místa, a tím se změnilo všechno včetně způsobu jednání s našim týmem. Po ukončení Sezóny 2 jsme se umístili v tabulce na 5. místě.“ Pokud bys i ty uvažoval o založení týmu, budeš to mít výrazně jednodušší. „Lidé, kteří si chtějí založit tým, mě mohou kontaktovat a se vším jim pomohu,“ slibuje totiž Chosse, který se v roce 2020 stal partnerem a ambassadorem herní společnosti Giants Software.

Farming Simulator se v oblasti esportů dostává do povědomí české veřejnosti jen velmi zvolna a my se mu zvlášť věnujeme v tomhle článku. V současné době se turnajů ve Farming Simulatoru zatím aktivně účastní jen 2 české týmy, takže šance zazářit tady skutečně je ;)

Tým, tréninky

Hyper prozradil, že pro pozici kapitána týmu je klíčový přehled během hry. Důležitá je schopnost řídit hráče a udávat tempo hry a v neposlední řadě je prý také nutné být k ostatním tvrdý a upřímný, pokud se mu něco nelíbí.
A jakéže předpoklady bys musel mít, kdyby ses chtěl stát členem Hyperova týmu? „Člověk k tomu musí mít vztah, přece jen to není hra jako každá jiná, ve kterých se běžně hraje na vysoké úrovni. Člověk by měl být nadšenec farmingu, ale zároveň umět dokonale ovládat stroje a veškerou jejich mechaniku, protože to je velmi důležité.“

Z toho vyplývá, že bez tréningu to nepůjde. Jak často a kde ale kluci trénují? „Jelikož jsme každý z jiné části republiky, hrajeme jen po síti. Trénujeme podle volného času tak, aby to vyhovovalo všem, jelikož všichni máme svojí práci, rodiny či jiné zájmy. Většinou hrajeme ve večerních hodinách např. od 19h do 22h. Někdy jednou za týden a někdy čtyřikrát i pětkrát týdně. Pokud se blíží turnaj, tréninky jsou intenzivnější,“ říká devětadvacetiletý Hyper, který pracuje jako elektrikář a žije v Ostravě. Co dalšího o sobě ještě prozradil? „Jelikož hraju esport, tak mám blízko k počítačům a baví mě hraní PC her. Jen mě nikdy v životě nenapadlo, že budu hrát Farming Simulator na této úrovni,“ směje se a prozradil, že řídil traktor i bagr, ale takový nakladač, se kterým hraje v turnaji ještě ne. „Určitě bych si rád vyzkoušel, jaké to je, napíchnout balík a naložit si ho.“

Farming Simulator esport

Holt, dámy a pánové, opakování dělá mistra a bez práce nejsou koláče. Prostě tak nějak začínáme chápat, že být dobrej jednoduše něco stojí, a to i v případě esportové pařby Farming Simulatoru.

Farming Simulator – v čem se liší klasika od esportu?

„Esport a normální Farming Simulator, to je úplně jiná hra. Klasický Farming Simulator je o tom si společně zahrát s lidmi a udělat si pohodu u hry, kterou máte rádi. V esportu je to úplně něco jiného.“ vysvětluje Chosse, a protože jsme si to nedokázali pořádně představit, a tak nás Chosse, který svou přezdívku dostal už v patnácti letech, pozval na online sledování zářijového turnaje v německém Buchloe, ve kterém se klukům v závěru hry ale bohužel příliš nedařilo.

Naše pocity ze sledování hry byly smíšené. Hra samotná působí klidným dojmem – jezdíš, sbíráš obilí, balíky slámy, láduješ to do stodoly nebo sila. A na druhou stranu se nad vším tím vznáší časový odpočet, který znervózňoval i nás coby pozorovatele. Zeptali jsme se Chosseho, jestli se kluci potýkají s nervozitou. "Co se týče hry jako esportu, tam je to hodně náročné, pokud jde o taktiku, kterou máte připravenou na danou hru. Stává se, že musíte měnit taktiku během hry a pak to na hráče vyvíjí hodně nátlaku a stresu, a ne každý to umí zvládnout a vyrovnat se s tím. Jsem moc rád za hráče, které mám ve svém týmu."

Turnajové klání ve Farming Simulatoru

V současné sezóně jsou kluci zatím na 10. místě, a i když je nejdůležitější poslední turnaj (šampionát), tak o konečném pořadí rozhodují body nasbírané za celou sezonu. „Celkově je 11. turnajů v lize, pokud se umístíte do 16. místa, tak máte možnost se účastnit posledního finálového turnaje o 100 000 euro. To je vrchol cele sezóny,“ říká Chosse, který zažil dobu, kdy bylo na každé vesnici zemědělské družstvo a už jako malý kluk jezdil s dědou na traktoru. „Pamatuji si to, jako by to bylo dneska,“ dodává a připouští, že by velmi rád zkusil řídit moderní stroje. „Byla by to zase velká zkušenost v mém životě,“ míní Chosse a vysvětluje, že název týmu (JZD CZECH Republic) byl vybrán s nadsázkou tak, aby byl pro Čechy tím správným týmem, na který se přijdou podívat a fandit.

Podpořit Chosseho a celý tým v čele s Hyperem můžeš ale i online. Chosse streamuje turnaje ve Farming Simulatoru na twitchi a tématice hraní tohodle oblíbeného herního simulátoru se věnuje taky jeho Facebooková stránka. Chosse a má svůj účet i na Instagramu, kde krom něj můžeš sledovat taky Hypera

Čtvrthodinka na cestě za medailí

„Celý turnajový zápas ve Farming Simulatoru trvá 15 minut. Každý si říká že to nic není, ale sami jste viděli, že i malá chyba stojí tým postup do další fáze turnaje,“ říká Chosse a jeho slova kvituje i Hyper: „Ke konci sezóny jsou týmy hrozně vyrovnané, takže většinou to končí těsným výsledkem.“ Hyper nám řekl, že pokud se nedaří a turnaj skončí prohrou, kluci pak zpětně sledují záznamy a hledají chyby, které je k prohře dovedly a prozradil taky, kam směřuje jejich tým: "Jediné, co bychom chtěli, je získat zlatou medaili. Máme spoustu stříbrných a bronzových, ale ta zlatá tam pořád není. Minulou sezónu nás v jednom turnaji dělily tři body od zlata." 

Farming Simulator esport

No a tím se opět vracíme k tomu, co už jsme jednou řekli – ať už to vidíš jakkoliv, Farming Simulator jako esport je v tomhle směru stejný jako klasický sport na vysoké úrovni. Makat, makat, makat, a i kdyby se ti nechtělo, prostě musíš!

Mimochodem dřív, než jsme mohli tenhle článek zveřejnit, kluci dosáhli kýženého výsledku a získali zlatou! Obrovská gralulka, pánové!

Nekalé praktiky a mluva v esport Farming Simulatoru

Není divu, že když se v rámci esportového klání nedaří, člověk se neubrání emočnímu vypětí a s ním spojeným peprnějším výrazům. Jestli ale máš teď strach, jak na hráčskou mluvu bude reagovat tvá ratolest nebo mladší, farmařením uhranutý bráška, hoď se do klidu. Na turnajích v zahraničí se slyší kluci jen mezi sebou. „Mluva je na nás, jelikož jsme jen dva české týmy mezi 14ti německy hovořícími, tak si můžeme říkat co chceme, protože nám nikdo nerozumí. Ale některá slova jsme je už naučili a ví, co znamenají (haha :D).“

No a když hrajou z domu a Chosse to streamuje, tak… tak je to aspoň zajímavý ;)

A co takhle nějaký naschvály? Můžou si soupeři třeba vzájemně krást pečlivě připravené balíky? „Naschvály úplně ne, (strašný zklamání! :D – pozn. autora) ale během zakazovací fáze před hrou mohu zakázat dva jakékoliv stroje, které můžou být pro tým klíčový. Během hry pak můžeme nechat protivníkovi zmizet balíky slámy za pomocí superbonusu, který se objevuje na mapě ve čtvrté minutě ke konci hry (aspoň něco :D - – pozn. autora). Není ale pravidlem, že se tento bonus objeví a druhá věc je, že to někdy není ani klíčové ten bonus brát.“ vysvětluje Hyper, kterého jsme na rozdíl od Chosseho ušetřili jedné z nejzáludnějších otázek vůbec – PC nebo konzole? :D

Tipneš si?

Jo, to zůstane záhadou, protože Chosse se mazaně odpovědi vyhnul. Chytrý… :D  

Farming Simulator esport

Závěrem o esport Farming Simulatoru

I když z nás asi nebudou další z řad nadšenců soutěžního farmaření, musíme uznat, že navzdory prvotnímu očekávání má hra i na této úrovni něco do sebe. Překvapila nás dramatičnost některých momentů i nečekaná dynamičnost celého hraní. Pomyslnou třešničkou na dortu je potom parta sehraných, a hlavně pohodových lidí, kterými minimálně Chosse a Hyper jsou.

Pokud to navíc už teď valíš rozlehlými poli na traktoru v rámci Farming Simulatoru a netrpělivě vyhlížíš Farming Simulator 22, měl bys zbystřit. Právě ten totiž bude sloužit všem esportovým reprezentantům pro rozjetí následující Sezóny!

Takže slamák na hlavu, stéblo trávy do úst a natáhni holiny. Obilí se samo neposeče! :D