FIFA 23: Kluci i holky u míče

Mistrovství světa ve fotbale pro rok 2022 pořádané v netradičním zimním termínu se prohnalo kolem jako vítr. Konečné vítězství Argentině už nikdo nemůže vzít a stejně neochvějná je pozice Francie na druhém a Chorvatska na třetím místě.

Možná…

Pro každého nadšeného čutálistu, který se z jakýchkoliv důvodů nemůže s výsledky světového šampionátu smířit, máme řešení. No ano, dámy a pánové v podkolenkách, vážení milovníci videoherního klání, záchrana je tu. A nese jméno FIFA.

FIFA 23 - Zdroj: gmedia.playstation.com

FIFA 23: Poprvé i naposledy

Možná bychom hned na úvod měli říct, že co do hratelnosti se nejnovější díl herní série FIFA posunul od předešlého dílu FIFA 22 jenom tak zlehýnka, může se jako první díl fotbalové legendárky pochlubit zařazením ženského manšaftu a to konkrétně do anglické a francouzské ligy. To už ostatně autoři hry předeslali přebalem samotné hry, na kterém se vedle slavného francouzského fotbalového útočníka Kyliana Mbappé (který už se této pocty, jen tak mimochodem, zhostil potřetí) objevila i charismatická australská útočnice FC Chelsea Sam Kerr.

FIFA 23: Sam Kerr - Zdroj: cdn.givemesport.com

FIFA tedy v tomto směru zažívá své poprvé a krom rozšíření v podobě mistrovství světa mužů v Kataru nabídne i mistrovství světa žen v Austrálii a možnost vyrazit v rámci kariérního módu na trávník v kůži fotbalitky. Je proto trochu škoda, že s vydáním titulu FIFA 23 to bude i naposled. Alespoň tedy, co se slavného jména celé herní skupiny týče. To, že se EA a FIFA tak trochu „názorově rozcházeli“ v otázkách poskytování dalších práv na vydávání fotbalu pod oficiální hlavičkou mezinárodní federace, je známý fakt.

Stejně tak je známá už i nově vzniklá série EA Sports FC, pod kterou se od nynějška bude fotbalová legenda prezentovat. Jestli bylo tedy zařazení ženských týmů do hry dalším posunem a autoři budou v tomto směru i nadále pokračovat, to se uvidí asi už velmi brzo (pokud tedy vývojáři budou držet tempo „každý rok nová gamesa“ a nezavedou s novou značkou i „nové pořádky“ pro vydávání her). Do té doby je můžeme dráždit podezřením, jestli to náhodou nebyla jen snaha zazářit, když jdou do finále. Snaha zavděčit se, politikaření. Snad ne… ale kdo ví… vydání další hry je v nedohlednu :D

FIFA 23 - Zdroj: cdn.theathletic.com

FIFA 23: HyperMotion2 jakože dvakrát víc srandy

To, že co do hratelnosti nejnovější FIFA od té předešlé příliš nepopoběhla, jsme zlehka zmínili už o pár řádků výš. Navíc jak FIFA 22, tak její nejnovější ségra FIFA 23 mají na našem herním blogu několik stránek jen a jen pro sebe, takže proč tady znovu omývat, co už bylo řečeno. Jestli tě zajímá, co jsme psali o dvaadvacítce, tak se koukni na tenhle článek a pro víc informací o žhavé fočusové novince FIFA 23 mrkni třeba sem.

Ale zpátky k tématu. Prostě technologie HyperMotion2, jejíž předešlá verze tak moc posunula dvaadvacítku dopředu, ve třiadvacítce zase až tolik překvapení nepřinesla. Nejde ani tak o to, že by nesplňovala naše očekávání (Je to bomba, což určitě odkejvaj hlavně ti, kdo si koupili hru na PlayStation 5ale i tak tu a tam bohužel ve hře narazíš na někdy ne úplně drobné záseky, které chtě nechtě jednoduše všechny ty úžo věci, který systém HyperMotion2 (dále HM2) umožňuje, poněkud sráží. Potíž nastává například ve chvílích, kdy sakra potřebuješ power, abys v záchvatu adrenalinu mačkal tlačítka svýho ovladače, dal gól a pak mohl ze všech plic dát všem v okolí okázale najevo, kdo že je tu king. Ve zkratce řečeno, občas se stane, že se hra sekne a pak se celá technologie HP2 může jít bodnout.

Jasně, množství animací HP2, které dosahuje k 6000 je naprosto skvělý, stejně jako reakce gólmanů na základě jejich výhledu. Kličkování na hřišti dosahuje díky HM2 umělecké úrovně, sledování zápasu je mnohem víc bližší realitě a hráč je napojen na hru tak nezaměnitelným způsobem, pro který nad HM2 vzdychají všichni fanoušci i fanynky fotbalových konzolových klání. O tom se tady přít nebudeme, protože sakra klobouček, páni vývojáři. Dobrá práce.

FIFA 23: Závěr

FIFA 23 rozhodně představuje důstojné rozloučení s legendární značkou. Konečně dala prostor ženským manšaftům, HyperMotion2 frčí a pozvedává nekorunovanou královnu sportovních her na ještě vyšší úroveň. Jeden si až říká, s tím dalším asi chtějí vývojáři ještě přijít, aby už tak výbornou hru ještě víc vyšperkovali. No, necháme se překvapit a do té doby si utáhneme kopačky a nakopeme soupeři… míč.

A recenze je pryč :D