Uncharted 5

Poté, co se na pultech objevil zatím poslední díl veleúspěšné herní série Uncharted nesoucí název Uncharted: The Legacy of Thieves Collection, milovníci akčních adventur z řad šťastných majitelů nejnovější péeskové konzole skákali radostí. V letoním roce se navíc vlny všeobecného nadšení kolem Uncharted her znovu rozvířily, když do kin přišel akční dobrodružný film Uncharted. Ten, jak je ti asi jasný, tematicky vychází právě ze zmíněných her.

Takže zatímco se fanoušci dobrodružných příběhů hrnou do kin, aby se ponořili do děje plného nestandartních situací, které ovšem (k nelibosti pařmenstva) s herní předlohou nemají příliš společného, zarytí fanoušci exklusivních her na PlayStation začínají větřit a hodně hlasitě spekulovat o tom, jestli na tuhle „filmovou hrůzu“ nezareaguje Sony po svém, a to sice v podobě vydání Uncharted 5.

Uncharted: The Legacy of Thieves Collection - Zdroj: vortex.cz

Uncharted 5 – vydání a platformy

Oficiálního potvrzení Uncharted 5 jsme se od Sony zatím stále nedočkali, takže všechno, co se doteď kolem Uncharted 5 šustlo, je jednoduše spekulace. Jistou naději v tomhle směru skýtá blížící se léto a s ním už tradičně i pořádání největší herní výstavy na světě. Jasně, řeč je o Gamescomu, jehož letošní ročník vychází na 23. – 28. srpna, a tak si budeme držet pěsti, ať se konečně Sony rozhoupe a řekne aspoň „Jo, Uncharted 5 bude“ a přibližný datum. Ať už ale jeho ohlášení skutečně připadne na Gamescon anebo k němu dojde dřív či naopak později tento rok, reálně to s vydáním Uncharted 5 vidíme nejdřív na rok 2023 anebo spíš 2024.

Vzhledem k předpokládanému (a v tuto chvíli velmi vzdálenému) datu naskladnění hry Uncharted 5 na pulty se nebojíme říct, že se s velkou jistotou zařadí výhradně mezi hry na PlayStation 5 a ti, kdo smaží na konzoli PlayStation 4 prostě ostrouhají lusku (ostatně jako všichni ostatní, kdo pro hraní videoher upřednostňují jinou platformu).

Čeština a multiplayer v Uncharted 5

S novějšími díly se série Uncharted zařadila mezi hry s českými titulky, takže pokud v Naughty Dog někomu něco nepřeletí přes nos (a nebo nás naopak autoři neusadí na zadek kompletním českým dabingem), dá se předpokládat, že Uncharted 5 na tom bude stejně jako její předchůdci z řad her na PlayStation 4.

Pokud jde o možnost hry pro více hráčů, tak i tady asi můžeme souhlasně pokývat hlavou. Multiplayer nás totiž v sérii Uncharted provází, kam až naše paměť sahá a například Uncharted 4 nabídlo velice kvalitní multiplayerové režimy. Z našeho pohledu by přesně na tomhle úspěchu mohlo Uncharted 5 stavět a obohatit tak příběh singleplayerového módu.

 Uncharted: The Legacy of Thieves Collection - Zdroj: vortex.cz

Příběh a alternativy k Uncharted 5

Opět ze světa spekulací, nicméně co do příběhu bychom celkově vzato mohli sledovat dva možné scénáře. První možností je vytvořit zcela novou příběhovou linii plnou nových ještě nepředstavených postav. Tím se ovšem pouštíme do hlubokých vod neznáma, očekávání a obav (aby to někdo nepokopal). Zatím to sice pokaždý hoši z Naughty Dog skouleli na výbornou, ale víš, co se říká – i mistr tesař se někdy utne…

My si myslíme, že autoři hry dají spíš přednost druhé možnosti, sice že sáhnou po linii některé z již představených postav (například Nathanovy dcery) a rozvedou ji. V tom případě (a pokud by skutečně šlo o zmíněnou mladou dámu), bychom asi mohli čekat něco na způsob titulů z herní série Tomb Raider. Nathanova dcera by věkově mladé aristokratce Laře Croft zhruba odpovídala a ta zase tak trochu připomíná Indiana Jonese v sukních (tedy obrazně řečeno).

Tím jsme prakticky v jedné větě předeslali dvě hry, které by se vedle Uncharted The Lost Legacy nebo třeba Uncharted The Nathan Drake Collection mohly pokusit alternovat pátému dílu Uncharted. Plus takový malý bonus závěrem: Indiana Jones je sice pořádnej kus chlapa, ale to neznamená, že si jeho příběh nemůžou vypůjčit i dětské hry na PS4 nebo hry na jiné platformy. Mrkni třeba na LEGO Indiana Jones 2 The Adventure Continues a bav se!

Uncharted: The Legacy of Thieves Collection - Zdroj: vortex.cz

Závěrem k Uncharted 5

Jestli se něco frajerům z Naughty Dog nemůže upřít, tak to, že si zjevně moc dobře uvědomují, že měně je někdy více. Ačkoliv zatím nikdo o Uncharted 5 žádné ofiko informace nevypustil, hráčský svět v tomhle směru žije vlastním životem. A tak vedle vášnivých diskusí o pokračovateli legendární herní série sledujeme například i debaty týkající se další hry z pod taktovky zmíněného studia, kterou je The Last of Us III.

Jak se říká, naděje umírá poslední. Takže budeme doufat, že řeči o tom, že už žádný další Uncharted nebude, byly vážně jen řeči. Ostatně, dřív nebo později se to tak či tak dozvíme :)